Follow Us @kamharyatie

Wednesday, 1 June 2016

PENYUSUAN DI BULAN RAMADHAN
Pejam celik pejam celik lagi beberapa hari kita akan berpuasa. Bulan Ramadhanlah merupakan bulan yang ditunggu-tunggu oleh semua umat Islam di mana ianya merupakan bulan yang mulia terutamanya mereka yang inginkan pahala yang berganda jika melakukan amal jariah & ibadah di samping meningkatkan ketaqwaan kita dengan Maha Pencipta kita.

Walaupun berpuasa, kami pasti ramai di antara ibu-ibu diluar sana yang mempunyai bayi, menginginkan penyusuan ekslusif kepada anak mereka seperti biasa dan terfikir, bagaimana nak menyusukan anak mereka? Bak kata penjajah “Small the pieces.” Mari kami kongsikan beberapa tips berdasarkan pengalaman kami dan rakan-rakan kami.

First thing first, keadaan mental kene kuat. Kita kene tanamkan dalam diri ini kenapa kita nak menyusukan anak ini dan mind set perlu betul dengan niat nak menyusukan anak sebaik mungkin. Key word dia ialah yakin. Dengan iringan doa kepada Allah untuk perbanyakkan Susu Ibu, In Shaa Allah, semuanya jadi mudah.

Next, keperluan nutrient di dalam badan. Kita mulakan dengan pengambilan air masak lebih dari 3 Liter. Ini amat penting. Belajar memaksa diri untuk minum dari mula buka puasa sehingga sahur. Before tidur pun kene minum dan jika terjaga semasa tidor pun kene minum. Kalau ada rasa macam tak berselera nak minum, paksakan diri dan fikirkan ini semua untuk anugerah Tuhan kepada kita. Minum air merupakan salah satu aspek penting untuk memperbanyakkan susu badan.

Kedua, pastikan anda bersahur. Jangan skip. Badan anda memerlukan kesemua nutrient untuk memastikan susu sentiasa dapat diproduce dengan banyaknya dan disamping bayi anda pun akan dapat nutrient sepenuhnya. Untuk dapatkan Nutrien yang banyak semasa sahur, banyakkan memakan buah kurma. Kalau boleh lebih dari 7 Biji sehari kerana ada hadith dari sahabat Sa’ad bin Abi Waqqash, dari Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam, bahwa beliau pernah bersabda:
‘Barangsiapa yang memakan 7 butir buah kurma Ajwah pada pagi  hari, maka hari itu  tidak akan terkena racun ataupun sihir’
Selain itu, buah kurma juga akan memberi tenaga yang banyak bagi mereka yang selalu memakan kurma ini.

Dari pengalaman Mommy Shahab, meminum air longan dan minum susu, akan membantu dalam memperbanyakkan susu didalam badan. Tapi setelah menemui produk Shaklee ……