Follow Us @kamharyatie

Friday, 25 September 2020

KAMI PENGEDAR SAH SHAKLEE KERAMAT, SETIAWANGSA, WANGSA MAJU, SRI RAMPAI DAN KAWASAN SEKITARNYA!

Friday, September 25, 2020 0 Comments

Assalamualaikum,

Terima kasih kerana singgah ke blog MOMMYSHAHAB.COM.

Kami doakan anda semua sentiasa sihat sejahtera dan sentiasa dalam lindungan rahmat Allah.

Bagi mereka yang pertama kali sampai di blog kami, izinkan kami memperkenalkan diri kami ya.
 

 

Kami adalah pasangan suami isteri, KAM HARYATIE dan SYED HAFIZ,  merupakan SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR, tinggal di KERAMAT AU2, KUALA LUMPUR. 

 

Bermula hanya sebagai PENGGUNA produk Shaklee sejak tahun 2011, kami sangat berpuas hati dengan kebaikan yang kami sendiri rasai, yang telah membantu kami menjalani kehidupan yang LEBIH SIHAT DAN BERTENAGA untuk kami sekeluarga, termasuk anak-anak dan ibu bapa kami. 

 

Kami kini aktif berkongsi kebaikan Shaklee di seluruh Malaysia, dan membantu lebih ramai orang untuk memiliki kehidupan yang lebih sihat dan lebih baik. 

 

Yang pasti, semua nutrisi yang terdapat di dalam produk Shaklee sudah terbukti sentiasa SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI, melalui pelbagai ujian yang telah dijalankan.

 

 

Alhamdulillah, sejak tahun 2013 juga, kami telah menjadi LEADER Shaklee pada RANK SENIOR COORDINATOR

Kam Haryatie juga adalah seorang SHAKLEE CERTIFIED PRODUCT TRAINER, dan mempunyai pengetahuan yang luas berkaitan ilmu nutrisi dan kesihatan.

Jadi, jika anda berminat untuk mendapatkan sebarang PRODUK SHAKLEE, atau ingin menjadi AHLI SHAKLEE, atau ingin mendapatkan KONSULTASI PERCUMA, anda boleh hubungi saya:-

  KAM HARYATIE: 012-256 7572
(Call, SMS, Whatsapp, Telegram)
Facebook : Kam Haryatie


Cash On Delivery (COD) di kawasan KERAMAT (AU1, AU2, AU3, AU4, AU5), SETIAWANGSA, WANGSA MAJU, SRI RAMPAI dan kawasan sekitarnya. 
Tapi jika anda tinggal jauh daripada kami, jangan risau!

Kami juga menyediakan khidmat penghantaran produk Shaklee ke SELURUH MALAYSIA, SINGAPURA dan BRUNEI dengan perkhidmatan Poslaju, GDEX atau Citylink. 

Dengan setiap pembelian vitamin dari kami, anda layak mendapat:-
- Jadual Makan Vitamin
- Konsultasi Percuma Berterusan
- Jemputan ke group Facebook exclusive
- Peluang menjana pendapatan dengan Shaklee


JOM JANA PENDAPATAN BERSAMA SHAKLEE FAMILY KAMI!

Syukur Alhamdulillah, telah banyak yang kami capai dalam bisnes Shaklee secara Online dan Offline.

Jemput baca semua pencapaian kami bersama Shaklee di sini:-

WOW!! BESTNYA JADI AHLI SHAKLEE!!

Kami sangat mengalu-alukan anda yang berminat untuk menjana pendapatan bersama Shaklee, dengan menyertai keluarga besar kami iaitu MOMMYS SHAHAB INCREDIBLE LEADERS (MYRACLES) EMPIRE.

Alhamdulillah, sudah ramai Usahawan Shaklee di dalam Empayar kami yang berjaya menjana pendapatan 4-5 angka setiap bulan bersama Shaklee dan mencapai pelbagai rewards yang Shaklee tawarkan.

Adakah anda calon Usahawan Shaklee berjaya yang seterusnya? Jom berjaya bersama kami!

Thanks for reading!! :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ingin mendapatkan suplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan secara part time atau full time?
Hubungi saya untuk:
Free Consultation
Affordable Price
Business Opportunity With Shaklee!!! 

Monday, 14 September 2020

Sambal Cincalok Goreng Jawa Melaka

Monday, September 14, 2020 0 Comments

Resepi ni adalah resepi mak. Mak saya dibesarkan di perkampungan Jawa Melaka. Biasanya sambal cincalok simple je. Tapi sambal cincalok kali ni, rare sikit, complicated sket nak buatnya. Tapi dia punya rasa......adoyai, makan nasi tak bertambah tu memang tak sah. Jom tengok bahan dan cara nak buat.


Bahan-bahan:

  • Bawang besar - 1 biji
  • Serai - 1 batang
  • Cili padi - 20 biji (kalau tak tahan pedas boleh kurang kan)
  • Belimbing buluh 8 biji
  • Cincalok 3 sudu besar
  • Santan 2 sudu besar 


Santan jangan lupa


Cara-cara buat sambal:

  • Hiris semua bahan 1-4
  • Panas kan minyak
  • Tumis kesemua bahan yang di hiris tadi sehingga naik bau
  • Masukkan cincalok, gaul rata
  • Masukkan santan, gaul rata sehingga masak
  • Siap!

 


 


Dah siap!!! Makan dengan nasi panas, lauk lemak cili padi. Perghh!!!! Terangkat! Selamat mencuba!

 

~~~~~~~ Thanks for reading ~~~~~~~

Ingin mendapatkan suplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan secara part time atau full time?
Hubungi saya untuk:
Free Consultation
Affordable Price
Business Opportunity With Shaklee!!! 
 

Saturday, 15 August 2020

Kenapa Dah Ada Bisnes Lain, Tapi Buat Juga Bisnes Shaklee?

Saturday, August 15, 2020 0 Comments

Kenapa seorang PHARMACIST & OWNER PHARMACY yang dah ada income 5 angka sebulan pun masih nak buat bisnes SHAKLEE secara PART TIME?

Jom baca di bawah ni perkongsian dari 2 orang Leader hebat  dalam our team #MFMS, iaitu SUPERVISOR Roshayati Ibrahim @Kak Yatt dan juga SENIOR SUPERVISOR Shopiah Abdul Nayan.

 

Roshayati Ibrahim

Ahli Farmasi dan Pemilik Farmasi @ Farmasi Arau 

BONUS SHAKLEE DAH ADA DALAM BANK

Alhamdulillah, bonus Shaklee untuk julai dah masuk akaun. Yeay. Terima kasih ya Allah. Semua rezeki dari Mu.

Allah bagi rezeki Kak Yatt bertemu dengan Bisnes Shaklee. Kalau idok, Kak Yatt tak merasa la income dari sumber lain.

Sebelum ni Kak Yatt bergantung sepenuhnya kepada income farmasi.

Maybe orang yang tak nampak missi Kak Yatt, akan kata Kak Yatt ni TAMAK la.

Dah ada farmasi sendiri, sales 4 angka sehari pun masih sibuk dok buat Shaklee.

Uolls tak tahu, dengan bisnes farmasi Kak Yatt nak kena tanggung banyak benda. Gaji pekerja, sewa kedai, bil elektrik, telefon, air pun dah mencecah 20K sebulan.

Kalau farmasi tutup, income pun tak masuk uolls. Tapi semua kat atas tu tetap kena bayar.

Shaklee ni macam backup buat Kak Yatt. Kak Yatt dok nampak Shaklee ni sebagai PASIF income. One day DUIT akan bekerja untuk kita. Sekarang ni di farmasi, kita bekerja untuk DUIT.

Next reason Kak Yatt nak bantu orang lain jana pendapatan & perbaiki kewangan keluarga mereka.

Sebagai majikan farmasi, Kak Yatt hanya dapat bagi peluang pekerjaan kepada pekerja - pekerja Kak Yatt sahaja. 10 orang pun tak sampai Kak Yatt boleh tolong.

Tapi dengan Shaklee, Kak Yatt boleh bantu unlimited person sebab bukan Kak Yatt yang nak kena bayar bonus mereka, tapi SHAKLEE.

Satu lagi Kak Yatt nak buat saham akhirat. Dengan income Shaklee, in shaa Allah Kak Yatt boleh bantu orang yang memerlukan, bersedekah & berzakat dengan lebih banyak.

Haa, itu antara IMPIAN Kak Yatt. Banyak lagi sebenarnya.

Trust me, Busines Shaklee dah bantu Kak Yatt lebih dekat dengan Allah. Leader Shaklee selalu ingatkan kami " ALLAH NUMBER ONE ".

Bestnya Bisnes Shaklee.

So, sesiapa yang ada IMPIAN besar macam Kak Yatt, boleh wassap Kak Yatt. Kak Yatt & leader leader hebat akan guide & bantu uolls dapat income 4 - 6 angka sebulan.

Salam Kasih Sayang,
Kak Yatt 💕
Ahli Farmasi at Farmasi Arau
Leader in Shaklee ( FM Empire )

 

 

 

Shopiah Abdul Nayan

Ahli Farmasi Kedah

 

Kalau sahabat yang kenal ummi mesti tertanya kenapa masih lagi buat bisness walaupun gaji hakiki dah 4 angka. Tak cukup ke dengan gaji suami sebagai seorang pendidik lagi tu.

Kalau nak tau, masa anak-anak masih kecil memang ummi jadi full-time housewife. Tak sanggup nak tinggalkan anak, serah dekat orang lain untuk jaga mereka.

Bila anak-anak dah mula besar sikit, dah bersekolah jadi ummi ambil decision keluar berkerja sebagai part-time pharmacist.

Niat ummi untuk bantu suami, sebab anak dihantar ke sekolah 'private' silibus pengajian Islam. Jadi yuran pengajian tak sama berbanding dengan sekolah kerajaan.

Pada mulanya ummi ambil suplemen shaklee tak ada niat nak berbisnes atau buat duit dengan shaklee pun. Bahkan ummi siap tolak lagi pelawaan dari upline untuk berbisnes.

Once dah ambil suplemen ada ja kawan-kawan yang rapat tanya suplemen untuk masalah kesihatan mereka. Next month dapat bonus walaupun makan sendiri dan share sikit sikit kebaikan dengan beberapa kawan.

Bila difikirkan kenapa perlu ummi selfish, diam sahaja tak bercerita kebaikan suplemen serta bisnes ni pada ramai yang sangat perlukan income tambahan. Ramai di luar sana yang tak dapat tampung keperluan mereka jika mengharapkan pendapatan dari satu kerja (kerja hakiki).

Alhamdulillah dengan bonus yang ummi dapat ni, boleh lah ummi beri lebih lagi peruntukan allowance untuk mak ayah yang tiada sumber pendapatan. Kesian kepada mak ayah yang dah banyak berkorban besarkan dan menampung perbelanjaan pengajian.

Dengan income bisnes ni juga sebagai BACK UP untuk ummi jika bersara dari profesion. Sebab ummi bukan bekerja dengan kerajaan, jadi tak da la duit pencen bulan-bulan macam orang kerja gomen. Hehe

Sebab lain ummi buat bisnes ialah memang ia tak lari dari profession sebagai pharmacist. Share kebaikan keperluan suplemen yang ramai terlepas pandang.

Kekurangan nutrisi lah antara punca kita mengidap berbagai penyakit seperti kencing manis.

Ketiganya bisnes ni boleh diwarisi oleh anak, berbeza jika kita berkerjaya sebagai doktor, lawyer di suatu syarikat jawatan tu tak boleh diwariskan.

Bisness ni juga boleh jadi 'passive income' di mana sampai suatu masa DUIT yang berkerja untuk kita selama ni kita penat bila berkerja untuk DUIT.

Keempat : banyaknya peluang ganjaran pahala yg berterusan kita mudahkan urusan seseorang dengan bantu orang lain jana pendapatan disamping beri kesihatan yang lebih baik untuk beribadat dengan sempurna.

Dengan income yng lebih, maka zakat yang lebih banyak boleh dikeluarkan, dapat bersedekah, infaq, dan wakaf.

Bestnya bisnes shaklee ini.
3C yang syarikat tawarkan adalah:

1. CASH - berbentuk bonus yang unlimited dan juga untung runcit. Ada leader yang dah menjana income 6 angka. Best ka best?

2. CAR bonus - Bonus ini diberi dalam bentuk duit. Terpulang kepada kita nak beli kereta idaman atau nak beli hartanah dan sebagainya. Bulan Ogos ni Ummi sedang fight untuk final stage. Doakan ya :)

3. CONVENSION Trip - Perlancongan ke luar negara dengan package vvip, 5 star.

Jom bersama team ummi ,#SufiEmpire bagi yang memang dah lama mencari-cari bisness yang rendah modal dan ada mentor yang akan guide hingga kita berjaya capai income 4, 5 atau 6 angka.

Syaratnya cuma perlu ada KESUNGGUHAN, SABAR, dan KONSISTEN. 


===================================================================== 

 

Amacam? Best kan? Invest sikit masa yang kita ada tu untuk capai impian on side.

Shaklee busines is a real business & we have a big business team. Proven success. Siapa buat dia dapat. Alhamdulillah. Shaklee tak pernah fail bayar setiap sen hasil usaha dan titik peluh setiap SID tau.

I believed that I had made a good decision when I decided to join this business. Sebab tu masih bertahan sejak 7 tahun yang lepas.

It's neither a fulltime business, nor a part time business. It's a LIFETIME BUSINESS. 🤩


DO THE RIGHT BUSINESS.
DO THE BUSINESS RIGHT!

 ~~~~~~~ Thanks for reading ~~~~~~~

Ingin mendapatkan suplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan secara part time atau full time?
Hubungi saya untuk:
Free Consultation
Affordable Price
Business Opportunity With Shaklee!!! 

Tuesday, 21 July 2020

Gratitude Journal vs Diary

Tuesday, July 21, 2020 0 Comments

 
Beza orang berjaya dan biasa-biasa dapat disingkap melalui perbuatan "menulis".
 
Orang berjaya adalah orang yang biasanya menulis segala tugasan yang mereka akan lakukan setiap hari dan apa yang mereka ingin capai. 
 
Manakala orang yang "biasa-biasa” kebiasaannya tidak menulis apa tugasan harian mereka dan perkara yang ingin mereka capai. 
 
Apabila kita teringat sesuatu, kita kena pasakkan, iaitu dengan cara menulis.
 
Sama juga dalam kehidupan dan kesyukuran. Kita kena pasakkan nikmat yang yang kita dapat dengan kesyukuran.
 
Salah satu cara yang baik adalah dengan tulis apa yang kita syukuri. Kita tulis apa yang kita syukuri selain daripada ingat. 
 
Sama seperti kita menulis diari. Orang berjaya menulis perkara yang disyukuri sahaja.
 
Syukuri nikmat yang sedikit, Allah tambah lebih banyak nikmat lain. InsyaAllah.
 
💞Mommy Shahab

Monday, 8 June 2020

Wednesday, 6 May 2020

Route to Professional Technologist

Wednesday, May 06, 2020 2 Comments
Professional Technologists (Ts.)
Benda boleh kongsi, buat apa nak simpan kan? 😀

 
I'm completely certified as Professional Technologist by Malaysia Board of Technology (MBOT). Certified competence in Information & Computing Technology. Alhamdulillah.


Why Ts ? - Refer to Akta 768. Ringkasnya, MBOT memberi pengiktirafan kpd semua golongan dlm kepakaran masing masing, meantime support program TVET.

Bagus certification mcm ni - it’s recognise your competency by a professional body okeh!! And also a satisfaction for ownself!!!!

Tak rugi, untung lagi. Its an investment. Nothing lost. Do for your own satisfaction. Orang teknikal macam Kak Kam ni more to hands on practical experience. Since my cita-cita nak sambung Master asik tak jadi je, I opt to a professional certificate. 


Certification

MBOT meliputi 23 cabang/bidang teknologi: kejuruteraan, process, elektrikal, kimia, komputer, sains dan sbg. MBOT memberi pengiktirafan (certified competency dalam bidang masing-masing) kepada teknologis and technician.

Application Process

Perlu register as graduate members. Minimum 3 years experiance before go for professional technologist or certified technician. Kalau dah ada experience tak perlu tunggu 3 tahun, once graduate member approved terus apply professional. Proses mohon sangat mudah, semua online dan untuk seek for Professional perlu attend interview.


Professional Technologist

Perlu attend interview; option untuk buat interview di MBOT or secara virtual. Kak Kam buat secara virtual during first week MCO haritu through Skype, ada 3 panel. Interview cover topic: bidang kepakaran, kompetensi teknikal, leadership skill, management & business, dan akta teknologi. 

Once dah berjaya or certified, Professional Technologist boleh pakai Ts di pangkal nama. Certified Technician guna Tc.

For those yang nak apply and nak tau detail, boleh refer to
https://www.mbot.org.my/

Moga Allah sentiasa beri ilmu dan kefahaman yang lebih mendalam untuk Kak Kam contribute more to the nation, dan untuk  manfaat semua orang. Amin. 

"Every chess master, was once a beginner"


Gs. Ts. Kam Haryatie Abdul Mutalib

Monday, 27 April 2020

Koleksi Resepi Minuman Berkhasiat Performance Drink Shaklee

Monday, April 27, 2020 0 Comments

Siapa pernah cuba air tenaga berkhasiat Performance Drink Shaklee? Ada banyak resepi yang u olls boleh cuba tau. Kali ini Kak Kam nak share resepi air PD dengan pelbagai campuran yang buatkan air ini lebih sedap dan mantap untuk disajikan sebagai minuman pembuka di waktu berbuka. Banyak khasiat air ini, diantaranya boleh membantu anda lebih bertenaga dan detox tubuh badan kita juga.

Saturday, 21 March 2020

Peristiwa Israk Mikraj

Saturday, March 21, 2020 0 Comments
Peristiwa Israk Mikraj nie terjadi pada 27 Rejab tahun 621 Masehi. Masa tu Nabi Muhammad SAW berumur 52 tahun. Ia bermula dari selepas tengah malam sehingga menjelang subuh.

Sebelum peristiwa nie berlaku Rasullulah berada dalam keadaan dua kesedihan.
1. Pertama isteri kesayangan Baginda Siti Khadijah meninggal dunia.
2. Kedua bapa saudara Baginda Abu Thalib pun telah meninggal dunia..

Untuk menghilangkan kesedihan tersebut Allah SWT menggembirakan Baginda dengan peristiwa Israk dan Mikraj. Israk bermaksud perjalanan Rasullulah SAW ke Baitullah, Mekah dan Baitulmaqqadis Palestin.

Baginda menunggangi seekor binatang bernama Buraq, binatang dari Syurga. Malaikat Jibril dan Milkail memimpin perjalan tersebut. Sebelum sampai ke Baitulmaqqadis mereka akan berhenti pada empat tempat.

1. Tempat pertama: Kota Thoibah (Madinah) - Baginda menunaikan solat sunat disini.

2. Tempat kedua: Madyan - Baginda menunaikan solat sunat berdekatan dengan sebatang pokok tempat Nabi Musa AS berteduh.

3. Tempat ketiga: Bukit Thursina - Baginda menunaikan solat sunat pada tempat Nabi Musa AS berbicara dengan Allah.

4. Tempat ke empat: Baitul Laham - Tempat nabi Isa AS dilahirkan. Baginda SAW menunaikan solat sunat di situ.

Mereka tiba di Baitul Maqdis, Rasullulah SAW menambat Buraq di pintu Masjidil Aqsa. Baginda masuk ke dalam masjid dan mengimamkan solat jemaah bersama para nabi dan Rasul. Setelah itu Jibril membawa satu bekas berisi arak dan satu bekas berisi susu. Baginda memilih susu lalu meminumnya.

Kemudian di bawa turun Mikraj (anak tangga) dari Syurga Firdaus. Lalu Banginda dan malaikat Jibril menaiki tangga tersebut untuk naik ke atas langit. Pada setiap langit Baginda SAW bertemu dengan..

Langit pertama Nabi Adam AS

Langit kedua Nabi Isa AS dan Nabi Yahya AS

Langit ketiga Nabi Yususf AS

Langit keempat Nabi Idris AS

Langit kelima Nabi Harun AS

Langit keenam Nabi Musa AS

Langit ketujuh Nabi Ibrahim AS

Kemudian Baginda naik berseorangan ke Sidratul Mutaha (atas langit ketujuh). Di sini lah Baginda menerima perintah solat fardu. Pada mulanya solat 50 waktu sehari semalam.

Namun telah dikurang menjadi 5 waktu sehari semalam. Setelah itu Banginda turun bersama Jibril ke Baitulmuqaddis. Kemudian Baginda pulang menaiki Buraq, lalu pulang semula ke Baitullah, Mekah.

Peristiwa ini juga ada dalam Al Quran surah Al Israa' 1 seperti berikut..

"Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari Masjid Al-Haram (di Makkah) ke Masjid Al-Aqsa (di Jerusalem), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui". (Al-Quran Surah Al Israa' 1)

Semoga bermanfaat dan untuk renungan kita bersama.

~~~~~~~ Thanks for reading ~~~~~~~

Ingin mendapatkan suplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan secara part time atau full time?
Hubungi saya untuk:
Free Consultation
Affordable Price
Business Opportunity With Shaklee!!! 

Thursday, 12 March 2020

Testimoni ResV

Thursday, March 12, 2020 0 Comments
Ramai yang tahu manfaat Polifenol dan Resveratrol yang terdapat di dalam Vivix dan ResV. Dari segi testimoni, memandangkan ResV baru sahaja mula dijual pada bulan Mac 2020, jadi saya reveal dahulu kompilasi beberapa testimoni mereka yang mengamalkan ResV dalam tempoh kurang dari 1 minggu.

ResV mempunyai bukti saintifik dan kajian makmal yang menunjukkan gabungan Resveratrol dan Polifenol akan menghasilkan lebih mitokondria pada tahap selular. Ini bermakna, anda akan merasai tahap tenaga  badan anda pada tahap yang luar biasa. 

More mitochondria = more energy.











Amacam? Bagi anda yang ada masalah kerap letih, memang wajib consume ResV. Rasa sendiri tahap keberkesanannya. Jangan lupa ye bulan ni ada promotion ResV.




Boleh contact saya kalau perlukan bantuan order dan juga product consultation.

~~~~~~~ Thanks for reading ~~~~~~~

Berminat untuk mendapatkan ResV sekarang?
Anda boleh dapatkan secara online di sini:

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=4f7127cb2615c3119d5401089185c7cc
 Atau
 Jika anda perlukan maklumat lebih lanjut, sila hubungi saya! 
Saya akan bantu anda. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ingin mendapatkan suplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan secara part time atau full time?
Hubungi saya untuk:
Free Consultation
Affordable Price
Business Opportunity With Shaklee!!! 

Tuesday, 10 March 2020

Soalan-Soalan Lazim Tentang ResV

Tuesday, March 10, 2020 0 Comments
 
Di sini saya senaraikan soalan-soalan lazim tentang Resv sebagai panduan untuk anda.


 
 

  





~~~~~~~ Thanks for reading ~~~~~~~

Berminat untuk mendapatkan ResV sekarang?
Anda boleh dapatkan secara online di sini:

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=4f7127cb2615c3119d5401089185c7cc
 Atau
 Jika anda perlukan maklumat lebih lanjut, sila hubungi saya! 
Saya akan bantu anda. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ingin mendapatkan suplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan secara part time atau full time?
Hubungi saya untuk:
Free Consultation
Affordable Price
Business Opportunity With Shaklee!!! 

Friday, 10 January 2020

Declutter Baju Lama Yang Masih Elok? Jangan Buang! Kita Derma Pada Yang Memerlukan

Friday, January 10, 2020 6 Comments
Assalamualaikum,

Saya doakan anda yang membaca blog mommyshahab.com, sentiasa dilimpahi rahmat dan sentiasa dalam lindungan Allah.

Antara impian saya untuk tahun 2020 ialah buat wardrobe baru. Maklumlah, almost 13 years kahwin, wardrobe besar tu je, 6 kaki. Share pulak tu dengan husband. 

Tapi baju makin lama makin bertambah. Bila dah tak muat, dok main sumbat-sumbat sampai terkeluar dari wardrobe. Kadang sampai bergaduh dengan husband blame baju sape lagi banyak. Hahaha.... 

Anak-anak pun makin bertambah, dan makin besar. Lagi lah tak tahu nak letak mana baju diorang. So saya nekad, tahun 2020 ni, wajib buat wardrobe baru. Dah alang-alang tu, terus declutter sekali. Bila dah sort out semua, Ya Allah, banyaknya yang dah lama tak pakai. Semua elok-elok lagi.

Kalau dulu-dulu, memang dah masuk plastik sampah dah kot. Buang sekali dengan sampah lain, biar lori sampah kutip. But since dah ada kesedaran bab pentingnya recycle barang terpakai, terus pack-up elok-elok.

Tapi, untuk baju yang elok dan masih boleh dipakai, takkan nak pass kat lori sampah jugak kan. Kawan saya suruh jual murah-murah as a pre-loved.

Saya ni malas nak fikir bab ni sebab takde masa nak up gambar bagai, nak arrange pos bagai. Customer order Shaklee pon saya order online je, klik klik klik, Shaklee yang pos. Hihihihi. So saya decide untuk derma pada orang yang memerlukan, boleh tambah pahala. 

Soft toys anak-anak yang dah lama tersimpan, saya keluarkan dan mintak anak-anak sendiri yang sort. Pilih mana yang nak je. Yang tak nak asingkan. Saya bagitau anak-anak, mana yang dah tak main tu, kita sedekah kan pada mereka yang takde mak ayah.

Then wrap elok-elok. Since kat rumah ni pon melambak-lambak wooven bag, saya masukkan semuanya dalam wooven bag. Boleh guna juga beg ni kan. Ni 1/10 je tau dari total 30 beg yang saya dah kumpulkan.


Tapi, semua barang ni nak derma kat mana ni? Teringat, dekat-dekat dengan rumah saya ni pernah ternampak ada 1 kotak yang diorang letak tepi jalan untuk collect baju terpakai.


Ini adalah tempat pengumpulan baju dan barangan terpakai. Baca betul-betul, tulis besar-besar kat depan kotak tu. PAKAIAN, KASUT, BEG TANGAN,TALI PINGGANG, CADAR, MAINAN LEMBUT SAHAJA.

Antara yang saya let go baju-baju masa bujang yang dah tak muat, cadar-cadar katil lama, tudung, seluar jeans dan slack, t-shirt, baju baby, soft toys anak-anak yang dah tersimpan lama dalam kotak.

Macam biasalah, mintak tolong anak-anak bujang angkat dan masukkan semua barang-barang yang dah sort out tadi ke dalam tong. Sambil-sambil tu boleh cerita kat diorang pasal sedekah, kenapa kena recycle barang terpakai. Sok diorang dah besar akan buat benda yang sama.



Badan mana yang sediakan kotak ni?

Kotak ni disediakan oleh Life Line Clothing Malaysia (LLCM). Baru tau yang LLCM ni merupakan sebuah syarikat kitar semula tekstil. Jumlah keseluruhan tong LLCM adalah sebanyak 948 unit yang diletakkan di sekitar Lembah Klang, Bentong (Pahang); Teluk Intan dan Tanjung Malim (Perak) dan Muar, Johor.

Barang-barang ni semua akan ke mana?

LLCM akan kutip dan sort out semula semua barang-barang ni dan jual. Hasil jualan kutipan akan diserahkan kepada Majlis Kanser Nasional (Makna), Persatuan Bagi Orang Buta Malaysia (MAB) dan Pertubuhan Kitar Semula Malaysia (Komuniti Lestari RCOMM).
 
Tong ni elok sikit, mungkin tong baru. Ada tampal logo badan-badan yang terlibat dan maklumat berkaitan. 

Selain dari kotak macam ni, ada kat tempat lain lagi tak?

Ada. Selain LLCM memang ada beberapa badan lain yang menjalankan inisiatif macam ni. Contoh nya...

Kloth Cares

 Comei kan? Detail tentang Kloth Cares boleh refer di sini.

CRC Box


Detail tentang Community Recycle For Charity boleh refer di sini.

 

H&M

 
H&M pon terima baju terpakai tau. Yang bestnya, kalau kita bawa maksimum 2 beg dan dalam setiap beg ada minimum 5 helai pakaian, H&M akan bagi kita discount voucher 15%.


Monki


Monki sama seperti H&M. Kita bawa maksimum 2 beg dan dalam setiap beg ada minimum 5 helai pakaian,  Monki akan bagi kita discount voucher 10%.


iCycle Malaysia

iCycle pula, kalau kita derma barang-barang terpakai, dia akan bagi kita dalam bentuk point. Points tu nanti kita boleh redeem dengan barangan dapur atau dalam bentuk voucher. Detail boleh refer di sini.


Kenapa Perlu Declutter?

You all biasa dengar perkataan declutter? Aktiviti yang saya buat ni, disebut juga sebagai decluttering.  Maknanya, buang segala benda atau perkara yang tidak perlu.

Saya memang sejenis yang simple je orangnya. Saya tak suka semak, tak suka barang yang banyak. Saya hanya prefer untuk simpan barang yang saya guna. Sebab dari kecil saya diajar untuk memiliki barang yang perlu, bukan apa kita nak.

Sebab tu, bila rumah dan mula semak dengan barang-barang yang tak perlu dan terlalu jarang digunakan, saya prefer untuk let go.

Ada sesetengah orang, tak suka buat decluttering ni sebab terikat dengan kenangan terhadap sesuatu barang. Orang kata sentimental value. Tapi kawan, kene ingat, kalau kita nak hidup kita lebih ringkas dan lebih terurus, kene paksakan diri untuk buat declutter.

Tau kan, barang-barang yang kita tak pakai tapi kita dok simpan, itu pun akan dihisab. Lebih baik let go, bagi pada mereka yang lebih memerlukan. Takde benda dalam dunia yang yang kekal. Semuanya sampai satu masa, kita terpaksa lepaskan.

Daripada proses declutter ini lah, kita belajar untuk redha melepaskan benda-benda yang kita sayang. Sebab semua yang kita ada ni, bukannya milik kita. Semuanya milik Allah.

Percaya atau tidak, selepas proses declutter, kita akan rasa lebih lapang, lebih tenang, lebih bahagia dan lebih happy. Sebab kita dah remove semua benda yang tak perlu dalam hidup kita.



So, lepas ni, sila lah tengok semula ye, apa sahaja barang yang kita dah tak guna, barang-barang terpakai, baju-baju lama yang elok-elok tu, sorting out, tapi jangan simply buang kat tong sampah ye. Kita bungkus semula cantik-cantik, kita sedekah. Bila kita sedekah benda yang elok-elok, Allah ganti dengan yang elok-elok juga kat kita. Insyaallah.
~~~~~~~ Semoga Bermanfaat ~~~~~~~


Ingin mendapatkan suplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan secara part time atau full time?

Hubungi saya untuk:
Free Consultation
Affordable Price
Business Opportunity With Shaklee!!!