Follow Us @kamharyatie

Monday, 8 June 2020

Wednesday, 6 May 2020

Route to Professional Technologist

Wednesday, May 06, 2020 0 Comments
Professional Technologists (Ts.)
Benda boleh kongsi, buat apa nak simpan kan? 😀

 
I'm completely certified as Professional Technologist by Malaysia Board of Technology (MBOT). Certified competence in Information & Computing Technology. Alhamdulillah.


Why Ts ? - Refer to Akta 768. Ringkasnya, MBOT memberi pengiktirafan kpd semua golongan dlm kepakaran masing masing, meantime support program TVET.

Bagus certification mcm ni - it’s recognise your competency by a professional body okeh!! And also a satisfaction for ownself!!!!

Tak rugi, untung lagi. Its an investment. Nothing lost. Do for your own satisfaction. Orang teknikal macam Kak Kam ni more to hands on practical experience. Since my cita-cita nak sambung Master asik tak jadi je, I opt to a professional certificate. 


Certification

MBOT meliputi 23 cabang/bidang teknologi: kejuruteraan, process, elektrikal, kimia, komputer, sains dan sbg. MBOT memberi pengiktirafan (certified competency dalam bidang masing-masing) kepada teknologis and technician.

Application Process

Perlu register as graduate members. Minimum 3 years experiance before go for professional technologist or certified technician. Kalau dah ada experience tak perlu tunggu 3 tahun, once graduate member approved terus apply professional. Proses mohon sangat mudah, semua online dan untuk seek for Professional perlu attend interview.


Professional Technologist

Perlu attend interview; option untuk buat interview di MBOT or secara virtual. Kak Kam buat secara virtual during first week MCO haritu through Skype, ada 3 panel. Interview cover topic: bidang kepakaran, kompetensi teknikal, leadership skill, management & business, dan akta teknologi. 

Once dah berjaya or certified, Professional Technologist boleh pakai Ts di pangkal nama. Certified Technician guna Tc.

For those yang nak apply and nak tau detail, boleh refer to
https://www.mbot.org.my/

Moga Allah sentiasa beri ilmu dan kefahaman yang lebih mendalam untuk Kak Kam contribute more to the nation, dan untuk  manfaat semua orang. Amin. 

"Every chess master, was once a beginner"


Gs. Ts. Kam Haryatie Abdul Mutalib

Monday, 27 April 2020

Koleksi Resepi Minuman Berkhasiat Performance Drink Shaklee

Monday, April 27, 2020 0 Comments

Siapa pernah cuba air tenaga berkhasiat Performance Drink Shaklee? Ada banyak resepi yang u olls boleh cuba tau. Kali ini Kak Kam nak share resepi air PD dengan pelbagai campuran yang buatkan air ini lebih sedap dan mantap untuk disajikan sebagai minuman pembuka di waktu berbuka. Banyak khasiat air ini, diantaranya boleh membantu anda lebih bertenaga dan detox tubuh badan kita juga.

Saturday, 21 March 2020

Peristiwa Israk Mikraj

Saturday, March 21, 2020 0 Comments
Peristiwa Israk Mikraj nie terjadi pada 27 Rejab tahun 621 Masehi. Masa tu Nabi Muhammad SAW berumur 52 tahun. Ia bermula dari selepas tengah malam sehingga menjelang subuh.

Sebelum peristiwa nie berlaku Rasullulah berada dalam keadaan dua kesedihan.
1. Pertama isteri kesayangan Baginda Siti Khadijah meninggal dunia.
2. Kedua bapa saudara Baginda Abu Thalib pun telah meninggal dunia..

Untuk menghilangkan kesedihan tersebut Allah SWT menggembirakan Baginda dengan peristiwa Israk dan Mikraj. Israk bermaksud perjalanan Rasullulah SAW ke Baitullah, Mekah dan Baitulmaqqadis Palestin.

Baginda menunggangi seekor binatang bernama Buraq, binatang dari Syurga. Malaikat Jibril dan Milkail memimpin perjalan tersebut. Sebelum sampai ke Baitulmaqqadis mereka akan berhenti pada empat tempat.

1. Tempat pertama: Kota Thoibah (Madinah) - Baginda menunaikan solat sunat disini.

2. Tempat kedua: Madyan - Baginda menunaikan solat sunat berdekatan dengan sebatang pokok tempat Nabi Musa AS berteduh.

3. Tempat ketiga: Bukit Thursina - Baginda menunaikan solat sunat pada tempat Nabi Musa AS berbicara dengan Allah.

4. Tempat ke empat: Baitul Laham - Tempat nabi Isa AS dilahirkan. Baginda SAW menunaikan solat sunat di situ.

Mereka tiba di Baitul Maqdis, Rasullulah SAW menambat Buraq di pintu Masjidil Aqsa. Baginda masuk ke dalam masjid dan mengimamkan solat jemaah bersama para nabi dan Rasul. Setelah itu Jibril membawa satu bekas berisi arak dan satu bekas berisi susu. Baginda memilih susu lalu meminumnya.

Kemudian di bawa turun Mikraj (anak tangga) dari Syurga Firdaus. Lalu Banginda dan malaikat Jibril menaiki tangga tersebut untuk naik ke atas langit. Pada setiap langit Baginda SAW bertemu dengan..

Langit pertama Nabi Adam AS

Langit kedua Nabi Isa AS dan Nabi Yahya AS

Langit ketiga Nabi Yususf AS

Langit keempat Nabi Idris AS

Langit kelima Nabi Harun AS

Langit keenam Nabi Musa AS

Langit ketujuh Nabi Ibrahim AS

Kemudian Baginda naik berseorangan ke Sidratul Mutaha (atas langit ketujuh). Di sini lah Baginda menerima perintah solat fardu. Pada mulanya solat 50 waktu sehari semalam.

Namun telah dikurang menjadi 5 waktu sehari semalam. Setelah itu Banginda turun bersama Jibril ke Baitulmuqaddis. Kemudian Baginda pulang menaiki Buraq, lalu pulang semula ke Baitullah, Mekah.

Peristiwa ini juga ada dalam Al Quran surah Al Israa' 1 seperti berikut..

"Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari Masjid Al-Haram (di Makkah) ke Masjid Al-Aqsa (di Jerusalem), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui". (Al-Quran Surah Al Israa' 1)

Semoga bermanfaat dan untuk renungan kita bersama.

~~~~~~~ Thanks for reading ~~~~~~~

Ingin mendapatkan suplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan secara part time atau full time?
Hubungi saya untuk:
Free Consultation
Affordable Price
Business Opportunity With Shaklee!!! 

Thursday, 12 March 2020

Testimoni ResV

Thursday, March 12, 2020 0 Comments
Ramai yang tahu manfaat Polifenol dan Resveratrol yang terdapat di dalam Vivix dan ResV. Dari segi testimoni, memandangkan ResV baru sahaja mula dijual pada bulan Mac 2020, jadi saya reveal dahulu kompilasi beberapa testimoni mereka yang mengamalkan ResV dalam tempoh kurang dari 1 minggu.

ResV mempunyai bukti saintifik dan kajian makmal yang menunjukkan gabungan Resveratrol dan Polifenol akan menghasilkan lebih mitokondria pada tahap selular. Ini bermakna, anda akan merasai tahap tenaga  badan anda pada tahap yang luar biasa. 

More mitochondria = more energy.











Amacam? Bagi anda yang ada masalah kerap letih, memang wajib consume ResV. Rasa sendiri tahap keberkesanannya. Jangan lupa ye bulan ni ada promotion ResV.




Boleh contact saya kalau perlukan bantuan order dan juga product consultation.

~~~~~~~ Thanks for reading ~~~~~~~

Berminat untuk mendapatkan ResV sekarang?
Anda boleh dapatkan secara online di sini:

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=4f7127cb2615c3119d5401089185c7cc
 Atau
 Jika anda perlukan maklumat lebih lanjut, sila hubungi saya! 
Saya akan bantu anda. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ingin mendapatkan suplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan secara part time atau full time?
Hubungi saya untuk:
Free Consultation
Affordable Price
Business Opportunity With Shaklee!!! 

Tuesday, 10 March 2020

Soalan-Soalan Lazim Tentang ResV

Tuesday, March 10, 2020 0 Comments
 
Di sini saya senaraikan soalan-soalan lazim tentang Resv sebagai panduan untuk anda.


 
 

  





~~~~~~~ Thanks for reading ~~~~~~~

Berminat untuk mendapatkan ResV sekarang?
Anda boleh dapatkan secara online di sini:

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=4f7127cb2615c3119d5401089185c7cc
 Atau
 Jika anda perlukan maklumat lebih lanjut, sila hubungi saya! 
Saya akan bantu anda. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ingin mendapatkan suplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan secara part time atau full time?
Hubungi saya untuk:
Free Consultation
Affordable Price
Business Opportunity With Shaklee!!! 

Friday, 10 January 2020

Declutter Baju Lama Yang Masih Elok? Jangan Buang! Kita Derma Pada Yang Memerlukan

Friday, January 10, 2020 4 Comments
Assalamualaikum,

Saya doakan anda yang membaca blog mommyshahab.com, sentiasa dilimpahi rahmat dan sentiasa dalam lindungan Allah.

Antara impian saya untuk tahun 2020 ialah buat wardrobe baru. Maklumlah, almost 13 years kahwin, wardrobe besar tu je, 6 kaki. Share pulak tu dengan husband. 

Tapi baju makin lama makin bertambah. Bila dah tak muat, dok main sumbat-sumbat sampai terkeluar dari wardrobe. Kadang sampai bergaduh dengan husband blame baju sape lagi banyak. Hahaha.... 

Anak-anak pun makin bertambah, dan makin besar. Lagi lah tak tahu nak letak mana baju diorang. So saya nekad, tahun 2020 ni, wajib buat wardrobe baru. Dah alang-alang tu, terus declutter sekali. Bila dah sort out semua, Ya Allah, banyaknya yang dah lama tak pakai. Semua elok-elok lagi.

Kalau dulu-dulu, memang dah masuk plastik sampah dah kot. Buang sekali dengan sampah lain, biar lori sampah kutip. But since dah ada kesedaran bab pentingnya recycle barang terpakai, terus pack-up elok-elok.

Tapi, untuk baju yang elok dan masih boleh dipakai, takkan nak pass kat lori sampah jugak kan. Kawan saya suruh jual murah-murah as a pre-loved.

Saya ni malas nak fikir bab ni sebab takde masa nak up gambar bagai, nak arrange pos bagai. Customer order Shaklee pon saya order online je, klik klik klik, Shaklee yang pos. Hihihihi. So saya decide untuk derma pada orang yang memerlukan, boleh tambah pahala. 

Soft toys anak-anak yang dah lama tersimpan, saya keluarkan dan mintak anak-anak sendiri yang sort. Pilih mana yang nak je. Yang tak nak asingkan. Saya bagitau anak-anak, mana yang dah tak main tu, kita sedekah kan pada mereka yang takde mak ayah.

Then wrap elok-elok. Since kat rumah ni pon melambak-lambak wooven bag, saya masukkan semuanya dalam wooven bag. Boleh guna juga beg ni kan. Ni 1/10 je tau dari total 30 beg yang saya dah kumpulkan.


Tapi, semua barang ni nak derma kat mana ni? Teringat, dekat-dekat dengan rumah saya ni pernah ternampak ada 1 kotak yang diorang letak tepi jalan untuk collect baju terpakai.


Ini adalah tempat pengumpulan baju dan barangan terpakai. Baca betul-betul, tulis besar-besar kat depan kotak tu. PAKAIAN, KASUT, BEG TANGAN,TALI PINGGANG, CADAR, MAINAN LEMBUT SAHAJA.

Antara yang saya let go baju-baju masa bujang yang dah tak muat, cadar-cadar katil lama, tudung, seluar jeans dan slack, t-shirt, baju baby, soft toys anak-anak yang dah tersimpan lama dalam kotak.

Macam biasalah, mintak tolong anak-anak bujang angkat dan masukkan semua barang-barang yang dah sort out tadi ke dalam tong. Sambil-sambil tu boleh cerita kat diorang pasal sedekah, kenapa kena recycle barang terpakai. Sok diorang dah besar akan buat benda yang sama.



Badan mana yang sediakan kotak ni?

Kotak ni disediakan oleh Life Line Clothing Malaysia (LLCM). Baru tau yang LLCM ni merupakan sebuah syarikat kitar semula tekstil. Jumlah keseluruhan tong LLCM adalah sebanyak 948 unit yang diletakkan di sekitar Lembah Klang, Bentong (Pahang); Teluk Intan dan Tanjung Malim (Perak) dan Muar, Johor.

Barang-barang ni semua akan ke mana?

LLCM akan kutip dan sort out semula semua barang-barang ni dan jual. Hasil jualan kutipan akan diserahkan kepada Majlis Kanser Nasional (Makna), Persatuan Bagi Orang Buta Malaysia (MAB) dan Pertubuhan Kitar Semula Malaysia (Komuniti Lestari RCOMM).
 
Tong ni elok sikit, mungkin tong baru. Ada tampal logo badan-badan yang terlibat dan maklumat berkaitan. 

Selain dari kotak macam ni, ada kat tempat lain lagi tak?

Ada. Selain LLCM memang ada beberapa badan lain yang menjalankan inisiatif macam ni. Contoh nya...

Kloth Cares

 Comei kan? Detail tentang Kloth Cares boleh refer di sini.

CRC Box


Detail tentang Community Recycle For Charity boleh refer di sini.

 

H&M

 
H&M pon terima baju terpakai tau. Yang bestnya, kalau kita bawa maksimum 2 beg dan dalam setiap beg ada minimum 5 helai pakaian, H&M akan bagi kita discount voucher 15%.


Monki


Monki sama seperti H&M. Kita bawa maksimum 2 beg dan dalam setiap beg ada minimum 5 helai pakaian,  Monki akan bagi kita discount voucher 10%.


iCycle Malaysia

iCycle pula, kalau kita derma barang-barang terpakai, dia akan bagi kita dalam bentuk point. Points tu nanti kita boleh redeem dengan barangan dapur atau dalam bentuk voucher. Detail boleh refer di sini.


Kenapa Perlu Declutter?

You all biasa dengar perkataan declutter? Aktiviti yang saya buat ni, disebut juga sebagai decluttering.  Maknanya, buang segala benda atau perkara yang tidak perlu.

Saya memang sejenis yang simple je orangnya. Saya tak suka semak, tak suka barang yang banyak. Saya hanya prefer untuk simpan barang yang saya guna. Sebab dari kecil saya diajar untuk memiliki barang yang perlu, bukan apa kita nak.

Sebab tu, bila rumah dan mula semak dengan barang-barang yang tak perlu dan terlalu jarang digunakan, saya prefer untuk let go.

Ada sesetengah orang, tak suka buat decluttering ni sebab terikat dengan kenangan terhadap sesuatu barang. Orang kata sentimental value. Tapi kawan, kene ingat, kalau kita nak hidup kita lebih ringkas dan lebih terurus, kene paksakan diri untuk buat declutter.

Tau kan, barang-barang yang kita tak pakai tapi kita dok simpan, itu pun akan dihisab. Lebih baik let go, bagi pada mereka yang lebih memerlukan. Takde benda dalam dunia yang yang kekal. Semuanya sampai satu masa, kita terpaksa lepaskan.

Daripada proses declutter ini lah, kita belajar untuk redha melepaskan benda-benda yang kita sayang. Sebab semua yang kita ada ni, bukannya milik kita. Semuanya milik Allah.

Percaya atau tidak, selepas proses declutter, kita akan rasa lebih lapang, lebih tenang, lebih bahagia dan lebih happy. Sebab kita dah remove semua benda yang tak perlu dalam hidup kita.



So, lepas ni, sila lah tengok semula ye, apa sahaja barang yang kita dah tak guna, barang-barang terpakai, baju-baju lama yang elok-elok tu, sorting out, tapi jangan simply buang kat tong sampah ye. Kita bungkus semula cantik-cantik, kita sedekah. Bila kita sedekah benda yang elok-elok, Allah ganti dengan yang elok-elok juga kat kita. Insyaallah.
~~~~~~~ Semoga Bermanfaat ~~~~~~~


Ingin mendapatkan suplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan secara part time atau full time?

Hubungi saya untuk:
Free Consultation
Affordable Price
Business Opportunity With Shaklee!!!

Saturday, 7 December 2019

Seminar Integrasi Bisnes Online dan Offline

Saturday, December 07, 2019 0 Comments

Alhamdulillah, selesai majlis ilmu dengan team Jutawan. Session kali ni lain sket sebab kita buat seminar integrasi bisnes secara online dan juga offline. Kita combine otai offline dan otai online. Kalau selama ni, kami bermula dan lebih banyak bisnes secara online, so kali ni kita belajar bisnes secara offline pula.

Sunday, 15 September 2019

Kelebihan #JomDetoxJutawan

Sunday, September 15, 2019 0 Comments



Kenapa anda perlu pilih *#JomDetoxJutawan* berbanding program detox yang lain? Mesti anda tertanya-tanya kan. Sebelum tu, bagi anda yang tak tahu apa itu detox dan kenapa kita perlu detox, anda kena baca maklumat penting tentang detox di link di bawah.

Apa Itu Detoks? (sila klik)



Ok, so now, kita tengok, kenapa anda perlu pilih *#JomDetoxJutawan* berbanding program detox yang lain? 

Holistik



Detox kami melibatkan kesemua 5 organ detox (bukan usus sahaja).



Meal Plan


Disediakan oleh pakar nutrisi dan diperakui oleh pakar perubatan.

Supplements


Terbukti (secara klinikal), berkesan dan selamat untuk jangka masa panjang. Lebih 100 kajian saintifik telah dijalankan.

11 Makanan Utama Detox Berkesan  (sila klik)

Shaklee Total Detox Solution  (sila klik)


100% Terbukti Berkesan 

Tidak ada peserta yang tidak turun berat badan. Tidak ada peserta yang tidak hilang inch, jika follow 100% saranan yang diberikan oleh coach.

Sihat, Kurus dan Awet Muda - Penangan Program #JomDetoxJutawan (sila klik)




#ProvenResult 

Rekod tertinggi kami setakat ini ialah pengurangan 10kg berat badan dalam masa 12 hari.


The Biggest Loser (sila klik)




Certified Coaches

Berpengalaman detox dan komited membimbing dan memantau setiap peserta samada dalam group atau secara personal. Mereka adalah bekas peserta detox yang sangat disiplin dan telah  berjaya mendapat side effect detox yang awesome. 


Relax & Fun 

Program ini mudah dan tidak menyeksa peserta dengan koleksi resepi yang sihat, sedap dan menarik. Semua guidance diberi step by step selama 17 hari. 


Bukan Diet Yoyo

Selepas program ini, peserta mendapati berat badan mereka lebih senang maintain dan tidak naik mendadak. 


Bukan Sekadar Detox

Peserta bukan sahaja dapat berat badan ideal, malah jauh lebih sihat dan aktif berbanding sebelumnya.


Mampu Milik

Ada 2 pilihan set iaitu Gold (RM 499) atau Platinum (RM 899). Dengan belian set ini, peserta boleh turunkan berat badan mereka tanpa had, tanpa caj tambahan.


Rejoin

Lebih 50% peserta akan rejoin program ini kerana mereka sangat teruja dengan result yang mereka dapat.


Nak jadi sebahagian daripada side effect #JomDetoxJutawan?

Jangan tunggu lagi!


Coach #JomDetoxJutawan berada di SELURUH MALAYSIA! 

Di mana-mana korang berada pun boleh join sama.


Jangan risau, kami ada pakej IKUT BAJET PESERTA.

Semua PAKEJ akan dapat FREE GROUP COACHING 17 HARI.

 

Jom sama-sama kita mulakan hidup yang lebih sihat dengan #JomDetoxJutawan sekarang!

 

Atau boleh hubungi kami

Coach Hafiz: 012-316 7474

Kak Kam: 012-256 7572 


 

Sila klik 👇

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ingin mendapatkan suplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan secara part time atau full time?
Hubungi saya untuk:
Free Consultation
Affordable Price
Business Opportunity With Shaklee!!!