Follow Us @kamharyatie

Sunday, 25 January 2015

IBU MENYUSU: SIGNAL BILA KURANG NUTRISI

Sunday, January 25, 2015
Assalamualaikum semua pembaca blog Mommy Shahab,

Anda tahu tak? Kehilangan nutrisi di dalam badan adalah salah satu risiko yang terpaksa ditanggung oleh ibu hamil dan ibu menyusu. Dan memastikan badan ibu cukup nutrisi adalah cabaran yang perlu ditempuh sepanjang proses kehamilan dan penyusuan. 

Tuesday, 20 January 2015

PEMUZIK OKU MENANG ANUGERAH JUARA LAGU

Tuesday, January 20, 2015 0 Comments
Assalamualaikum semua,
Ramai yang tahu Anugerah Juara Lagu ke-29 baru sahaja tamat minggu lepas. Secara jujurnya, saya seorang yang meminati muzik. Saya suka menyanyi (tapi suara tak sedap, nyanyi dalam toilet boleh la), saya boleh main keyboard dan piano tanpa membaca note muzik. 

Friday, 16 January 2015

EBOOK PERCUMA!!! NOW EVERYONE CAN KURUS!!!

Friday, January 16, 2015
Assalamualaikum semua pembaca blog Mommy Shahab,

Harini nak announce sesuatu yang sangat menarik. Satu lagi projek khas komuniti hasil usaha Empayar Maria Firdaus telah dilancarkan. Projek ini dinamakan NOW EVERYONE CAN KURUS (NECK). 


APA ITU NECK?

Now Everyone Can Kurus (NECK) adalah satu projek tanggungjawab sosial yang dianjurkan oleh Empayar MariaFirdaus untuk membantu dan menggalakkan rakyat Malaysia menyelesaikan masalah obesiti mereka dengan pendekatan yang mudah dan praktikal.  

Semua FORMULA dikongsikan di dalam BUKU NECK dan ia adalah kisah benar yang ditulis berdasarkan pengalaman sendiri penulis dalam menurunkan berat badan dengan cara yang MUDAH dan cukup PRAKTIKAL

Bagi mereka yang struggle untuk turunkan berat badan ATAU mereka yang sudah habis ribuan ringgit tapi masih gemuk, Anda WAJIB dapatkan Formula Mudah M.E.S.T.I Kurus yang terdapat di dalam buku ini. 

Teknik ini terbukti berkesan membantu mereka yang mahu menurunkan berat badan sebanyak 10-15kg dalam tempoh 100 hari.



10,000 buah buku mini fizikal NECK sold out


Saiz buku mini fizikal NECK kecil sedikit daripada buku mini Mudahnya Menjemput Rezeki. Sangat mudah dibawa ke mana-mana.


EBOOK MINI NECK

Bagi mereka yang tak sempat nak grab, jangan risau. Walaupun buku mini fizikal NECK dah takde, anda masih boleh mendapatkannya dalam format digital.

==================================
Ada 2 cara untuk anda dapatkan Ebook ini.
 

1. BELI PADA HARGA RM10.
Anda boleh bank in RM10 ke akaun:-
 
Maybank 1621 4294 8146 
CIMB 7004 566 123 
Kam Haryatie Abdul Mutalib
comecoze79@gmail.com 
p/s Wang tersebut akan disalurkan ke Tabung Maria Firdaus Prihatin untuk disumbangkan kepada mereka yang memerlukan.


ATAU 

2. DAPATKAN EBOOK INI SECARA PERCUMA!
Caranya, anda WAJIB CLICK BUTTON SHARE di atas atau di bawah entry ini.
 
(Ia AMANAH untuk anda yer) 

================================== 

Selepas Anda Bank In RM10 atau SHARE Status ini ( Ikut Pilihan Anda ).
Sila download ebook ini di :





Salam Kurus Dan Sihat, 
"Now Everyone Can Kurus" 
"Formula Mudah M.E.S.T.I Kurus" 

Feel Free To SHARE This Entri Jika Anda Rasa Ia Bermanfaat.

Saturday, 10 January 2015

DULU DRIVER SEKARANG JUTAWAN

Saturday, January 10, 2015
Assalamualaikum,

Semalam dapat cerita dari seorang sahabat. Cerita pengajaran tentang seorang JUTAWAN yang kaya raya tetapi TIDAK pernah MENGAMBIL BERAT tentang  KESIHATAN. Ceritanya pendek je. Begini ceritanya.....

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ada seorang businessman dari China yang kaya raya. Beliau kerap kali outstation, meninggalkan anak-anak dan isteri, semata-mata untuk mencari duit. MONEY IS HIS PRIORITY. Beliau tak pernah jumpa doktor untuk cek tahap kesihatan beliau. Beliau rasa beliau sentiasa sihat. 

Tidak pernah menjaga pemakanan dan tidak pernah kisah tentang kesihatan beliau. Disebabkan beliau kaya raya dan sangat jarang ada bersama keluarga kerana urusan bisnes, beliau telah hire seorang driver untuk menjaga dan menghantar isteri dan anak-anak beliau untuk ke mana-mana sahaja yang mereka pergi.

Pada suatu hari, beliau terlibat dalam kemalangan jalan raya dan mati di tempat kejadian.  Keputusan post mortem menunjukkan beliau mati kerana SERANGAN JANTUNG.


PEMBUNUH SENYAP

Kalau anda masih belum tahu, penghidap darah tinggi dan diabetes atau kencing manis adalah mereka yang berisiko tinggi diserang penyakit kardiovaskular yang juga lebih dikenali sebagai serangan jantung.

Selain perokok, kira-kira 30 peratus pesakit diabetes dan darah tinggi mengalami serangan jantung dan ia sangat merbahaya kerana dianggap sebagai pembunuh senyap.

Kencing manis dan darah tinggi adalah antara punca utama penyempitan saluran darah yang boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular atau jantung.


Cuba anda tengok, punca asal sebenar pembunuh senyap ni adalah kerana KOLESTEROL TINGGI!!!

Sebab tu ujian saringan sangat penting bagi mengenalpasti penyakit kardiovaskular kerana ia kadangkala tidak menunjukkan sebarang simptom atau gejala.

Tiada simptom tidak bermakna tiada penyakit, jadi dinasihatkan penghidap diabetes dan darah tinggi menjalankan screening (saringan).

Tapi masih ada yang tidak mahu mengambil ubat doktor walaupun telah didiagnose. Jangan culas makan ubat. Untuk alternatif lain, boleh ikhtiar dengan cara RAWATAN SECARA SEMULAJADI. Antaranya adalah VIVIX.

Sila klik link di bawah untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang MANFAAT VIVIX



 
Laburkan sedikit dari wang yang anda ada. Kesilapan anda juga kerana tidak menjaga pemakanan dan kesihatan dari awal sehingga menyebabkan anda mendapat penyakit yang membawa maut ini. 

Semua berpunca dari pemakanan. LEBIH BAIK MENCEGAH DARIPADA MERAWAT. Kerana seperti mana yang kita semua tahu, rawatan penyakit kardiovaskular sangat mahal dan apabila dikesan mengidapinya, pesakit perlu menjalani rawatan segera.

Jika tidak, PELUANG untuk mendapat STROKE juga adalah SANGAT TINGGI. Anda kena ingat, once you kena stroke, it will be the most challenging part, not only in your life, but also to your familiy member. 


MORAL OF THE STORY

Berbalik kepada cerita driver tadi. Anda tau tak. Akhirnya, kesemua harta beliau jatuh ke tangan siapa?

Jawapannya.........jatuh ke tangan driver tadi. Sebabnya, driver tadi berkahwin dengan isteri businessman tadi. Untung betul jadi driver. Xyah susah-susah membina empayar kekayaan.Tak pasal-pasal jadi jutawan segera.

Maka, SIAPA YANG BEKERJA UNTUK SIAPA SEBENARNYA NI? Fikir-fikirkan.....Cari duit, cari duit juga. Tapi kesihatan jangan diabaikan. Sebab tu lah, DAO selalu kata, KESIHATAN ADALAH KEKAYAAN YANG SEBENAR. Jom amalkan kehidupan yang lebih sihat. Pastikan badan anda cukup nutrisi ye!


Thanks for reading! 


Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga? 
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya untuk:- 

FREE CONSULTATION 
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

Monday, 5 January 2015

INGATKAN SUPLEMEN JE, TEH PERANGSANG TENAGA PUN ADE?

Monday, January 05, 2015
Assalamualaikum semua,

Ramai rupanya yang tak tahu, Shaklee pun ada air teh. Nama penuhnya CINCH ENERGY TEA MIX. Antara produk Shaklee yang saya tak pernah try lagi. Ada kawan-kawan yang memang consume cinch tea ni push saya try. Ramai gak yang tanya, Shaklee pun ada teh ke? Untuk apa tea ni? Apsal nama dia energy tea?

Sunday, 4 January 2015

BAHAYA BERSANGKA BURUK TERHADAP ANAK-ANAK

Sunday, January 04, 2015 0 Comments
Assalamualaikum, 

Saya doakan anda yang membaca blog ini sentiasa dilimpahkan rahmat dan kasih sayang daripada Allah. Saya doakan, anda semua kaya dan berjaya. Dipermudahkan segala kehidupan di dunia dan di akhirat.

Harini nak share kisah anak-anak. Ramai yang tahu, saya ada 3 orang anak. Hero-hero belaka. ketiga-tiga mempunyai sikap dan personaliti yang berbeza. Nak cerita satu persatu perangai masing-masing, panjang pulak. So saya ringkaskan sedikit.


Anak Sulung

Anak sulung saya Syed Dzikrie Shahab, seorang yang kuat menangis. Maksud kuat nangis, bukan menangis kuat-kuat. Tapi hatinya lembut dan sangat mudah tersentuh. Orang kata hati kecik. Kalau salah sedikit, memang sangat cepat menitiskan air mata. Sampai kerap kali keluar dari mulut saya, "orang laki tak boleh menangis!"

Kadang-kadang buat saya stress sebab sikit-sikit menangis. Selalu kena buli dengan adik yang bongsu. Sampai saya selalu pesan "Dzikrie tak boleh macam ni. Dzikrie kena kuat. Tak boleh buat orang lain buli Dzikrie. Kalau Dzikrie menangis, lagi orang suka buat, so jangan menangis".

Anak Kedua

Syed Qhalish Shahab anak yang kedua. Qhalish adalah anak istimewa, telah didiagnosed mengalami mild autism. So far perkembangannya semakin positif, cuma dari segi percakapan, perkembangannya agak perlahan. Qhalish ni terlebih cool pulak.


Anak Ketiga

Syed Raees Shahab anak yang ketiga. Memang sesuai dengan namanya yang bermaksud KETUA. Dalam semua perkara, mesti dia yang dulu. Semua orang mesti ikut cakap dia. Abang-abang agak takut dengan Raees, apa lagi kalau tengah marah. 

Raees tak boleh disergah. Kalau nak tegur, kena cara yang lemah lembut. Kalau kita berkasar, Raees akan 2 kali lebih kasar. Cepat marah, tapi kalau kena gaya pujuk, cepat juga sejuknya. Atuk Raees selalu pesan pada saya supaya tengok-tengokkan Raees, sebab Raees suka pukul abang-abangnya.


PERKONGSIAN DAN PERINGATAN

Dalam menangani sikap dan perlakuan anak-anak yang berbeza-beza, kadang-kadang memang buat saya stress. Apalagi dalam keadaan saya yang selalu sibuk setiap hari. Bila anak-anak mula bising, bergaduh berebut mainan, marah-marah, menangis, menjerit, tipu kalau saya katakan, saya sentiasa tenang.

Sehinggalah 1 hari, saya terbaca tentang satu perkongsian yang cukup indah dari Ustaz Ebit Liew, perkongsian yang sangat berkait rapat tentang permasalahan hati setiap ibu bapa dalam cabaran membesarkan anak-anak.

Kata Ustaz Ebit Liew....

# Jika anak MANJA jer nak dukung. Itu tandanya mereka anak yang tahu nilai bahu mak ayah mereka..


# Jika anak nak ikut keluar rumah dan tak nak tinggal itu tandanya mereka bakal Daie besar..


# Jika anak asyik bercakap tak berhenti itu tandanya mereka akan menjadi pendakwah yang suka berdakwah..


# Jika anak selalu nak bergusti itu maknanya mereka pejuang agama. Mereka akan menegakkan kebenaran walaupun ia pahit…


# Jika mereka pecahkan barang dan berebut barang kerana mereka inginkan perhatian ibubapa..


# Anak kuat menangis insyaAllah esok dah besar senang mereka menjadi orang mudah menangis masa berdoa dan solat serta membuat amal baik..


# Anak lambat sikit bercakap mungkin kerana mereka dahaga belaian dari ayah mereka yang sibuk.


# Anak remaja dah besar macam-macam permintaannya itu tandanya mereka perlu di bawa bermujahadah di jalan Allah supaya mereka tahu erti hidup susah..


# Anak remaja suka menyendiri mungkin Allah nak ingatkan keluarga itu supaya mula hidupkan sunnah dengan makan berjemaah dan berjalan bersama-sama yang mungkin sudah lama tidak dibuat..


# Anak asyik buat salah mungkin kerana mereka tidak mendapat keadilan seperti adik beradik lain.


# Anak berpura-pura dan banyak muslihat mungkin kerana ibubapa kurang mendengar dan memahami mereka serta mungkin ibubapa selalu bergaduh depan anak-anak…


# Anak gila artis dan glamour mungkin kerana ibubapa pun kaki tv dan hp dan boleh perlahan kurang-kurangkan dan beri masa baca hadis bersama anak-anak dan bawa majlis ilmu..


# Anak-anak kuat melawan mungkin kerana kita di istidraj kerana tidak jaga solat berjemaah dan kurang bangun malam…


SANGKAAN ADALAH SATU DOA

Ustaz Ebit Liew menceritakan satu kisah tentang seorang makcik yang mengadu tentang anaknya.  Dia mula ceritakan anak dia teruk, degil, tak dengar kata. Kuat merokok, sekarang memang degil dan tak boleh buat apa-apa dah..umur baru 17 tahun tapi memang tak dengar kata.

"Saya dah tak nampak jalan nak buat apa, katanya. Kalau ustaz boleh bantu saya saya amat bertuah dan beruntung..tapi saya memang rasa mustahil"

"Anak puan begitu kerana sangkaan puan begitu. Puan tolong berhenti sangka buruk padanya dan cakap buruk padanya. Dia baik dan bakal jadi orang hebat"

"Ish ustaz ni takkanlah dia degil macam tu boleh jadi orang hebat. Saya harap dia jangan buat jahat jer.."

"Puan tukar sangkaan dan doa puan..insyaAllah dia akan jadi orang hebat…Allah baik,Maha Penyayang, dia suka sangkaan yang baik…."

"InsyaAllah ustaz. Anak saya baik dan bakal jadi orang hebat. Macam tu yer ustaz?"

"Yer puan tukar sangkaan dan doa pada mereka. Saat kita bersangka baik dan cakap yang baik itulah iman. Harapan kepada hidayat dan kebaikan ialah iman. Nabi saw setiap hari berjumpa manusia yang menyusahkan dan ingin membunuhnya tapi sentiasa letakkan 100 peratus sangkaan baik bahawa sekali iman datang seseorang itu akan berubah juta kali lebih dari apa yang kita boleh bayangkan"

Selepas beberapa minggu, makcik tadi ceritakan anaknya bertambah baik. Alhamdulillah. Makcik tadi kata;

"Betul ustaz, saya mengubah sangkaan, dia pun berubah…sangkaan ibubapa adalah doa paling kuat buat anak-anak. Motivasi terbesar buat anak-anak…"


PENGAJARAN

Selepas saya baca perkongsian ini, saya mula untuk sentiasa bersangka baik terhadap semua perkara. Allah kan beri mengikut sangkaan hambaNya. Jadi, kita kena selalu sangka yang baik-baik terhadap anak-anak kita.

Jika terlintas di hati tentang sangkaan yang buruk-buruk, cepat-cepat hentikan. Tukar sangkaan dan doa kita terhadap anak-anak. Saat kita bersangka baik dan cakap yang baik itulah iman. Harapan kepada hidayat dan kebaikan ialah iman.

Dengan sangkaan dan harapan yang baik barulah kita semakin rajin menasihati dengan lembut. Bijak dan hikmah dalam membangunkan anak-anak. Tanpa sangka baik kita akan membenci. Dalam doa pun dengan marah. Dalam nasihat pun menjadi bebelan dan menyakitkan hati.

Saat kita mengubah sangkaan, anak akan turut berubah mengikut sangkaan kita. Sangkaan ibubapa adalah doa paling kuat buat anak-anak. Motivasi terbesar buat anak-anak. Subhanallah.


Saya bersyukur yang Dzikrie seorang yang mudah tersentuh hatinya, sebab saya yakin, Dzikrie adalah seorang anak yang bakal mencapai segala impiannya atas doa yang selalu dipanjatkan, yang rajin bangun solat malam untuk mengadu dan berdoa kepada Allah dengan sesungguh-sungguhnya.

Percayalah tak ramai orang mampu untuk berdoa meminta dari Allah sehingga sanggup menitiskan air mata. Tak ramai. Termasuklah diri saya sendiri. Semoga Dzikrie menjadi seorang yang sentiasa berasa rendah diri di hadapan Allah, tetapi dipandang tinggi di mata manusia. 

Saya bersyukur kerana Qhalish adalah penghuni syurga. Anak yang telah ditetapkan untuk menjadi pengiring saya ke syurga. Anak yang sangat baik budi pekertinya yang selalu menjadi penyejuk hati.  

Saya bersyukur kerana Raees bakal menjadi pejuang Islam. Seorang pemimpin, pembela dan pelindung. Anak yang berani menegakkan kebenaran dan keadilan walaupun pahit.

Anak yang mempunyai iman, prinsip dan pendirian yang tetap dan teguh dan  tidak mudah terpengaruh dengan anasir-anasir yang tidak baik. Anak yang petah bercakap dan sentiasa menjadi orang yang sentiasa memberi manfaat kepada ramai orang.

Syukur...Syukur...Syukur...

Dan kita sebagai anak pula, jadilah anak yang membuat ibu bapa tidak sempat nak sangka buruk dan bercakap buruk pasal kita.

"Ya Allah jadikanlah anak kami daieMu dan berjaya dunia dan akhirat dan jadikan kami anak yang menyukakan kedua ibubapa kami dunia dan akhirat. Ya Allah terimalah kami semua. Amin...."

* Jika anda rasa entri ini memberi manfaat buat anda dan orang ramai di luar sana, sila tekan butang LIKE dan dipersilakan SHARE. Semoga ilmu ini dapat dipanjangkan dan menjadi salah satu pencen kubur kita semua.


Friday, 2 January 2015

MULTIVITAMIN SHAKLEE UNTUK ANAK-ANAK SUDAH KEMBALI!!!!!

Friday, January 02, 2015 0 Comments
Assalamualaikum,

Saya doakan semua pembaca blog Mommy Shahab sentiasa di bawah lembayung rahmat Allah.
Familiar tak dengan botol ni? Siapa yang dah kenal Shaklee lebih dari 3 tahun, saya tahu anda pasti kenal. Tapi siapa yang baru-baru join dalam tempoh 2 tahun kebelakangan ni, confirm tak kenal kan?

Multivitamin Shaklee yang yang dirumuskan khas untuk kanak-kanak


VITA-LEA FOR CHILDREN

Nak tahu tak? Sejak saya join Shaklee bulan April 2013, saya belum pernah nampak lagi Vitalea For Children ni. Sebab masa saya join, Vitalea For Children dah dihentikan jualannya buat sementara waktu kerana Shaklee improvise multivitamin ni. 

So bila Shaklee improvise sesuatu produk, proses kelulusan dan halal semua terpaksa dilakukan sekali lagi sama seperti produk baru. Sebab tu bila tanya orang Shaklee sendiri, mereka tak pasti bila akan ada semula. Dan bulan ni, akhirnya, setelah hampir 2 tahun menanti, akhirnya Vitalea For Children kembali with Improved Formula!!!!


Salah satu tanda kalau anak anda sering demam, selsema dan batuk adalah tanda antibodinya lemah disebabkan kekurangan sebilangan vitamin yang menyokong keperluan antibodi tubuh seperti kalsium, vitamin C, vitamin B dan sebagainya.

Apalagi environment kita sekarang boleh kata anak-anak kerap makan fast food. Gaya hidup ibu bapa sekarang yang masing-masing bekerja, kesuntukan masa kadang-kadang memaksa kita untuk beri anak fast food.

Tapi ada masa juga, bila di rumah ok lah kita dapat masak sendiri untuk anak-anak. Tapi nanti bila anak sekolah, kantin sekolah sendiri jual nugget atau hot dog. Even kadang-kadang kita tak tahu sangat apa yang anak-anak kita beli di sekolah.

Sebab tu sangat penting bagi kita sebagai ibu bapa ambil berat tentang apa yang anak-anak kita makan setiap hari. Dengan adanya multivitamin ini, kita ibu bapa boleh menarik nafas lega kerana suplemen multivitamin Shaklee membantu melengkapkan (bukan menggantikan) kekurangan zat dan nutrisi yang diperlukan oleh anak-anak kita.



KELEBIHAN VITA-LEA FOR CHILDREN SHAKLEE

Jom kita tengok apa yang terkandung di dalam VITA-LEA For Children

 

PERBEZAAN DENGAN PRODUK LAIN DI PASARAN

Vita-Lea for Children Shaklee memang berbeza dari produk-produk lain di pasaran. Sangat sesuai bagi pada anak-anak saya, terutamanya Qhalish. Sebab anak-anak autism memang sangat-sangat digalakkan untuk consume makanan yang GLUTEN FREE. 

Yang paling penting 100% semulajadi. Tidak mengandungi perasa, pewarna, pengawet atau pemanis tambahan. Rasa semulajadi anggur yang sedap, anak-anak kita pasti suka. Yang ni memang untuk dikunyah, tapi jangan risau, sebab rasa manis tu semulajadi, so takkan promote kaviti.


Bukan tu je. Ade promo pulak tu. Siapa BELI 3 DAPAT FREE 1. So siapa yang BELI 6, DAPAT FREE 2!!! PROMOSI BERAKHIR PADA 31 JANUARY 2015.


Siapa yang rasa nak try, boleh hubungi saya. Bayangkan kalau anak-anak kerap sakit, kita pun terpaksa selalu ambil cuti, kerja pun tak tenang. Pelaburan kesihatan untuk anak-anak kita. Bila anak-anak sihat, ibu bapa pun ceria kan. JOM BORONG!!!

Tapi kalau anak-anak anda jenis yang tak reti kunyah atau tak suka makan gula-gula (ade ke budak yang tak suka makan gula-gula? Hehehe....), jangan risau. Boleh gantikan Vita-Lea for children dengan Meal Shakes Shaklee yang juga suplemen multivitamin, tetapi dalam bentuk bancuhan.

Thanks for reading! 

Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga? 
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya untuk:- 

FREE CONSULTATION 
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!
satu tanda anak anda sering demam, selesema dan batuk adalah tanda antibodinya lemah disebabkan kekurangan sebilangan vitamin yang menyokong kerpeluan antibodi tubuh seperti, kalsium, vitamin C, vitamin B dan sebagainya.

Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win

Salah satu tanda anak anda sering demam, selesema dan batuk adalah tanda antibodinya lemah disebabkan kekurangan sebilangan vitamin yang menyokong kerpeluan antibodi tubuh seperti, kalsium, vitamin C, vitamin B dan sebagainya.

Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win

Thursday, 1 January 2015

KEMBARA ROHANI DI TANAH SUCI - PART 2

Thursday, January 01, 2015
Assalamualaikum,

Sambungan kisah pengembaraan kami di tanah suci. Bagi mereka yang belum baca Part 1, jemput baca di sini.

KEMBARA ROHANI DI TANAH SUCI - PART 1


HARI KETIGA (17 DISEMBER 2014)

Kami  dibawa menziarahi Jabal Thur, Padang Arafah, Jabal Rahmah, Muzdalifah, Masjid Nameerah dan Khair, Jumrah Al-Ula, Jumrah Al-Wusta dan Jumrah Al-Aqabah di Mina (tempat melontar jemaah Haji) dan singgah di Ji'ranah untuk berniat umrah.


Antara pemandangan sekitar kota Mekah

JABAL TSUR

Jabal Tsur merupakan bukit yang terletak sekitar 3 km dari Kota Mekah. Jabal Tsur memiliki tiga puncak yang bersambung. Di salah satu puncak Jabal Tsur itulah terdapat Gua Tsur. Di gua itulah Rasulullah dan sahabatnya Abu Bakar berlindung dan bersembunyi selama tiga hari tiga malam dari dikejar kaum kafir Qurays ketika hendak berhijrah ke Madinah. 
Jabal Tsur
Allah SWT menyelamatkan Nabi-Nya dengan memerintahkan labah-labah untuk membuat sarang di pintu gua tersebut dan juga burung merpati yang sedang bertelur. Dengan ini orang kafir akan nampak seolah-olah gua tersebut tidak mungkin dimasuki orang. 

Akhirnya, kaum Kafir Quraisy yang memburu Nabi pulang dengan tangan hampa, dan Nabi beserta Abu Bakar melanjutkan perjalanan hijrahnya ke Madinah. 



JABAL RAHMAH

Jabal Rahmah terletak 25 km di tenggara kota Makkah, ianya termasuk dalam wilayah Arafah. Di sini lah tempat pertemuan pertama di antara Adam dan Hawa. Di puncak Jabal Rahmah ada sebuah tugu yang menandakan titik atau tempat pertemuan itu. Tinggi tugu tersebut lebih kurang 8-10 meter.


Untuk sampai ke tugu itu, jaraknya hanya 150 meter dari kaki bukit. Masa yang diperlukan untuk sampai ke puncak itu adalah diantara 15-20 minit pendakian. 

Dikatakan juga, tempat ini merupakan tempat terbaik untuk berdoa meminta jodoh. Apabila seseorang berdoa di atas bukit ini untuk meminta peneman hidup, nescaya doanya dikabulkan Allah. Wallahualam.

Kami mengambil peluang di sini mendoakan kesejahteraan dan kebahagiaan hidup keluarga kami dan juga semua sahabat yang masih single agar bertemu jodoh secepat mungkin dan mendapat jodoh yang soleh dan solehah. Terutamanya untuk abang sulung saya kat sebelah tu. Hehehe....


PADANG ARAFAH, MUZDALIFAH DAN MINA

Kami  bergerak menuju ke kawasan di mana kita akan mengerjakan haji. Bermalam di Muzdalifah dan melontar jamrah aqabah di Mina.

Khemah penginapan di Mina. Tersangat-sangat banyak. Bila saya tengok ni, saya boleh bayang betapa ramainya manusia semasa musim haji.


PROJEK KERETAPI LAJU

Sepanjang perjalanan kami nampak stesen-stesen keretapi yang telahpun siap dibangunkan. Projek keretapi berkelajuan tinggi Al Haramain Arab Saudi yang dinamakan sebagai HHR atau Haramian Highspeed Railway.  

Laluan keretapi ini yang sepanjang 450 kilometer ini menyambungkan Kota Suci Mekah dan Madinah di mana tujuan pembinaannya adalah bagi memudahkan umat Islam bergerak ketika mengerjakan ibadah haji dan umrah.


Salah satu stesen iaitu Stesen Muzdalifah. Perkhidmatan keretapi ni hanya digunakan pada musim haji


Dengan kemudahan keretapi laju ni, perjalanan dari Jeddah ke Mekah hanya akan mengambil masa kurang dari setengah jam manakala perjalanan dari Jeddah ke Madinah hanya akan mengambil masa dua jam berbanding 6 jam sebelum ni dengan menaiki bas.  Projek ini dijangka siap sepenuhnya pada tahun ini  (2014).


Para jemaah haji dan umrah akan lebih selesa dan mudah untuk bergerak ke destinasi-destinasi utama kelak. Dengan adanya kemudahan seumpama ini akan memberi kemudahan kepada umat Islam dari seluruh dunia untuk mengerjakan ibadat.


MIQAT DI MASJID JI'RANAH

Seterusnya kami berhenti di Masjid Ji'ranah untuk berniat ihram. Ji'ranah adalah salah satu tempat miqat makani orang -orang Makkah. Ia berada di kawasan yang di kelilingi jajaran bukit-bukit berbatu yang tandus. 

Ji'ranah  merupakan  perkampungan arab badwi dan disinilah letaknya masjid ji'ranah yang sangat terkenal dikalangan jamaah haji dan umrah dari seluruh dunia.

Masjid Ji'ranah. Kami bersolat sunat dhuha, solat sunat Ihram dan berniat di sini. Kami meneruskan perjalanan ke Masjidil Haram untuk menunaikan umrah.
Sambil tengok pemandangan sambil layan kacang campur. 1 kilo 20 Riyal. Beli di luar Masjid Ji'ranah tadi.
Macam kat London. Ada sesetengah tempat yang penuh dengan burung merpati.
Maa'la atau kubur bagi jenazah yag meninggal di Tanah Haram. Di sini juga terletaknya makam Saidatina Khadijah.


Selesai umrah, kami ambil kesempatan untuk melihat pembangunan yang sedang dilakukan di sekitar Masjidil Haram. Sangat kagum dengan projek-projek mega yang sedang dibangunkan.

Ramai juga sahabat yang pernah ke sini sebelum ini agak terkilan sebab Kaabah semakin sukar untuk dilihat sebab terhalang oleh pembangunan baru. Tapi pada saya sebenarnya kerajaan Arab terpaksa melakukan pembangunan macam ni. 

Dengan peningkatan jemaah haji dari seluruh dunia pada setiap tahun memaksa mereka untuk expand keseluruhan kawasan Masjidil Haram. Kawasan tawaf yang sediada dah tak mampu untuk menampung jumlah jemaah haji. Makanya kawasan tawaf terpaksa dibina secara bertingkat. 

Tengok gaya diorang ni dah macam kontraktor tengah diskas future project.
Selesai umrah kami jalan-jalan cari makan di Zam Zam Tower Mall. On the way balik ke hotel terserempak dengan sahabat lama masa sekolah dulu, Rafidatul Shima. Berbelas tahun tak jumpa di Malaysia, jejak kasih kat sini pula.


Nantikan kisah pengembaraan kami selanjutnya di entry akan datang.