Sunday, 25 January 2015

IBU MENYUSU: SIGNAL BILA KURANG NUTRISI

Kam Haryatie Abdul Mutalib | 02:20 |
Assalamualaikum semua pembaca blog Mommy Shahab,

Anda tahu tak? Kehilangan nutrisi di dalam badan adalah salah satu risiko yang terpaksa ditanggung oleh ibu hamil dan ibu menyusu. Dan memastikan badan ibu cukup nutrisi adalah cabaran yang perlu ditempuh sepanjang proses kehamilan dan penyusuan. 

Akibat kekurangan nutrisi, ibu berisiko untuk menghadapi masalah seperti morning sickness, darah tinggi, diabetes, water retention, sakit pinggang, cramp, sakit gigi, heart burn, sembelit dan anemia.

Agak-agaklah, mampu ke kita nak dapatkan nutrisi lengkap dan nutrisi tambahan daripada makanan yang kita makan semata-mata? Jawapannya memang tak laaaa......


Amacam? Boleh ke makan 18 cawan bayam sehari semata-mata nak dapatkan cukup folic acid?

Ni pulak cara nak dapatkan keperluan kalsium dalam sehari. Amacam? Boleh telan ke?

Nampak tak, keperluan ibu menyusu semuanya EXTRA.
 
Bayi memang akan mendapat segala zat makanan yang diperlukan melalui susu ibu. Segala zat-zat yang diperlukan diserap daripada badan ibu dan disalurkan kepada bayi melalui susu ibu. 

Maka, jika ibu tidak mengambil zat makanan yang mencukupi, akan menyebabkan badan ibu yang akan mengalami ‘kesengsaraan’ akibat kekurangan zat makanan tertentu.

Ibu menyusu memerlukan tambahan 450 kalori dan tambahan 25g protein dalam sehari.

Ini lah sebab utama, kenapa saya selalu tekankan kepada ibu-ibu yang mengandung dan menyusu supaya mengambil nutrisi lengkap. Bagi ibu yang menyusu, bukan sahaja untuk banyakkan susu badan untuk anak kita, tapi untuk kesihatan diri kita sendiri. Top up nutrisi dengan suplemen adalah satu langkah BIJAK.



KEPERLUAN NUTRISI IBU MENYUSU

Set bersalin dan menyusu antara set yang paling banyak mendapat respon. Saya dah jadi macam tempat rujukan untuk mereka yang selalu ada masalah susu badan tak cukup. Berdasarkan sedikit pengalaman dalam menyusukan 3 orang anak dengan susu badan tanpa topup susu formula. 

Walaupun saya masih bekerja dan ada masa saya juga ke luar daerah, tapi saya berjaya menyusu anak-anak dengan susu badan sepenuhnya. Secara jujurnya, masa mula-mula saya consume set bersalin dan menyusu ni, selepas saya bersalin anak ketiga. 

Saya rasa saya sangat-sangat perlukan suplemen untuk tampung keperluan nutrisi badan saya sebab pada ketika itu, saya menyusu anak yang ketiga sepenuhnya, saya bekerja, anak-anak yang 2 orang lagi tengah lasak, dan semua anak-anak saya jejaka idaman malaya.


ALFALFA DAN ESP JE MEMANG TAK CUKUP

Dalam ramai-ramai yang bertanya tentang set menyusu ni, ada yang follow apa yang saya makan, ada juga yang nak budget. Alasan tak mau ambil full set sebab budget, atau sebab malas nak makan banyak-banyak.

"Kak, saya rasa saya nak ambil Alfalfa dan ESP je lah. Cukuplah tu. Janji susu badan banyak. Lagipun banyak sangat saya nak kena makan. Saya ni susah nak makan pil-pil ni"

Dan kebanyakan daripada mereka yang ambil 2 item ni je, selepas tempoh 1 bulan lebih, mereka akan contact saya balik, dan mengadu  persoalan yang semuanya lebih kurang sama.

"Kak, saya rasa badan letih-letih la kak. sakit pinggang, lepas menyusu rasa susahnya nak bangun. Bila bangun pagi kadang-kadang kaki cramp. Apa lagi yang saya perlu ambil"

End up, semuanya TERPAKSA ambil full set untuk topup semula nutrisi. Dan alhamdulillah, lepas tu semuanya kembali normal, badan semakin cergas, letih-letih dan sakit badan dah takde dan susu badan lebih meriah dari sebelum tu.

Ada lagi sebab-sebab lain kenapa saya galakkan sangat ibu-ibu menyusu consume nutrisi lengkap. Antaranya adalah sebab untuk loose weight. Mungkin ramai yang tak tahu, badan kita akan tetap menghasilkan susu walaupun banyak nutrien telah hilang.

Lemak-lemak yang terhasil sepanjang proses kehamilan, akan digunakan sepenuhnya untuk menghasilkan susu. Tapi, bila sampai satu tahap kesemua lemak yang terhasil telah digunakan sepenuhnya, secara perlahan-lahan, anda akan mula rasa sakit-sakit badan, rasa penat dan sakit pinggang. 

Saya ada share di sini, bagaimana untuk kurus dengan cepat selepas bersalin. Ni semua berdasarkan pengalaman saya sendiri.

TIPS KURUS CEPAT LEPAS BERSALIN


Itu adalah satu signal yang menandakan badan anda mengalami kekurangan nutrisi. Anda perlu topup nutrisi dengan mengambil suplemen atau makanan tambahan untuk memberi anda tenaga dan nutrisi yang diperlukan oleh badan.


PASTIKAN AMBIL NUTRISI LENGKAP

Jangan abaikan kesihatan kita. Kalau kita sayangkan anak-anak dan keluarga kita, kita kene sayangkan diri kita sendiri dulu. Barulah kita mampu untuk menjaga mereka dengan baik. Jagalah pemakanan kita semua wahai ibu-ibu. 

Ini complete set yang saya selalu sarankan. Insyallah dengan izin Allah ibu-ibu akan rasa lebih sihat dan bertenaga dan akan menghasilkan susu badan yang lebih berkualiti dan berkhasiat untuk si manja.

Seiringan dengan umur yang makin bertambah. Cintailah diri kita kerana ingin melihat bagaimana anak2 kita membesar, bersekolah, ke menara gading, bekerja, berkahwin dan bekeluarga seperti pusingan hidup kita kini. Supaya kita lebih kuat dan sihat untuk mendidik anak di zaman yang sangat mencabar kini.

Kita semua menghadapi masalah yang sama. Sibuk bekerja, makan tak tentu, makan fast food selalu, tak cukup seimbang, sayur pun belum tentu yang kita makan tu tidak beracun. Buatlah pilihan bijak wahai ibu. Zaman sekarang suplemen dah jadi satu keperluan untuk kita semua. Sebagai salah satu ikhtiar untuk kesihatan jangka masa panjang.






 * Jika anda rasa entri ini memberi manfaat buat anda dan orang ramai di luar sana, sila tekan butang LIKE dan dipersilakan SHARE. Semoga ilmu ini dapat dipanjangkan dan menjadi salah satu pencen kubur kita semua.
 

Thanks for reading! 

Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga? 
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya untuk:- 

FREE CONSULTATION 
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

AKAN TETAPI, hakikatnya setiap supplement mempunyai fungsinya yang tersendiri. Dan fungsi supplement-supplement ini juga unik yang mana kekurangannya tidak dapat dipenuhi oleh ESP atau alfalfa mahupun kedua-duanya semata-mata. Saya mengambil contoh sebuah kerusi. Jika mommies semua duduk di atas kerusi dengan menggunakan hanya 2 kaki, agak-agak stabil tak kerusi tu? Jika dibandingkan mommies duduk di atas kerusi yang mempunyai keempat-empat kakinya terletak di atas lantai serta berdiri teguh untuk menampung berat badan anda. Mana yang lebih stabil dan tidak akan jatuh? Dah tentulah kerusi yang berkaki empat. Samalah juga konsepnya dengan set penyusuan. Orang yang menitikberatkan KUANTITI semata-mata lazimya akan mencari produk untuk membantu meningkatkan penghasilan susu sahaja. Namun mereka mungkin tidak sedar akan pentingnya untuk melihat penyusuan itu dari aspek yang lebih holistik dan menyeluruh i.e. kepentingan KUALITI susu yang dihasilkan. Jika anda abaikan keperluan supplement-supplement cadangan lain seperti mana yang terkandung di dalam set penyusuan Shaklee, bukan tak boleh ... boleh tapi anda tidak dapat memenuhi keperluan nutrisi badan anda sepenuhnya. Dan hasilnya pula, sudah pasti kualiti susu yang anda mampu hasilkan tidak sehebat sekiranya anda mengambil set penyusuan yang lengkap dengan sekurang-kurangnya 3 vitamin asas penting iaitu Vitalea, B Complex dan Vitamin C. Bagi saya yang menginginkan HANYA YANG TERBAIK untuk anak-anak saya, sudah pasti saya akan memilih untuk mengambil set yang lengkap dan tidak bergantung harap pada ESP mahupun alfalfa sahaja. Jika budget tidak mengizinkan, itu lain cerita. Jom kita teliti fungsi setiap supplement yang terkandung di dalam set penyusuan: # Vitalea Mengandungi vitamin dan galian yang diperlukan oleh tubuh badan manusia, formula lengkap dengan zat besi. Vitalea adalah multivitamin dan multimineral, yang mengandungi 24 jenis vitamin mineral yang lengkap untuk keperluan harian. Membekalkan tubuh ibu dengan nutrient yang perlu agar ibu sentiasa sihat, cergas, bertenaga selain bersemangat untuk menjayakan penyusuan secara eksklusif. Dilengkapi dengan zat besi yang amat diperlukan oleh ibu yang menyusukan anak. # B Complex Vitamin ini sangat penting untuk menukarkan makanan yang kita ambil kepada tenaga, meningkatkan pembentukan sel darah merah dan meningkatkan penghasilan susu. Ia membantu meningkatkan tenaga, mengurangkan kelesuan dan stress. Justeru, vitamin ini bertindak sebagai penenang dan meningkatkan fokus. Bila tenang, susu ibu mudah untuk dihasilkan dengan lancar. B complex juga memelihara kulit dari dalam dan penting untuk kecantikkan, sesuai dengan namanya "B" for beauty. # Vitamin C Membantu meningkatkan sistem pertahanan badan dan sangat penting untuk membentuk kolagen. Bertindak sebagai anti oksidan dan berperanan dalam membentuk kulit yang cantik. Membantu pembentukkan sel-sel baru, mempercepatkan proses penyembuhan luka dan demam serta berupaya mencegah penyakit barah. Secara tak langsung, apabila si ibu sihat, maka proses penyusuan dapat berjalan dengan lancar. # Ostematrix Kalsium sangat penting bagi ibu-ibu menyusu. Ini kerana susu ibu itu sendiri komponen utamanya ialah kalsium dan protein.Jika ibu tidak mengambil kalsium secukupnya,bagaimana badan ibu itu hendak menghasilkan susu yang banyak dan berkualiti? Disebabkan itu, ibu-ibu digalakkan minum susu secukupnya dan makan makanan yang kaya dengan kalsium seperti ikan bilis. Ada juga yang yang alah dan tidak suka minum susu, maka pilihan yang paling bijak ialah dengan mengambil Ostematrix (Kalsium) Shaklee. Ostematrix membekalkan 1000mg kalsium, jumlah kalsium yang diperlukan oleh badan. Dan telah terbukti,pengambilan kalsium dalam diet harian dapat membantu ibu menghasilkan susu dengan lebih cepat dan banyak, di samping menghilangkan sakit-sakit sendi dan tulang yang turut dirasai oleh kebanyakkan ibu-ibu yang baru lepas bersalin. ********************************************************************** Ternyata begitu ketara perbezaan antara keenam-enam supplement ini. Tepuk dada tanya selera. PILIHAN kini terletak di TANGAN ANDA. Maka buatlah keputusan dengan bijak dan berusahalah untuk memberikan yang terbaik anda mampu lakukan demi menjaga amanah Allah ini. Jika anda fikir anda mahu mencuba Set Penyusuan Shaklee bagi meningkatkan mutu dan nutrisi susu ibu anda buat si manja, add saya di FB - Marina Nasir.

Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...