Sunday, 13 September 2015

1st Experience White Water Rafting

Kam Haryatie Abdul Mutalib | 01:47 |
Assalamualaikum,

This is my first experience join white water rafting organized by Sapura Community. For the past 6 years with Sapura, this is my first time join outdoor acitivity. Sebelum ni tak pernah dapat nak join sebab pregnant, bersalin dan menyusu. Ada anak yang masih menyusu agak sukar untuk saya bebas join aktiviti lasak.

So since sekarang anak-anak dah besar-besar sikit, nekad jugak lah saya join. Bila lagi nak pergi program macam ni. Lagipun sekarang stress level tinggi jugak ni. So kene buat something untuk release. 

Plan A location supposed to be at Kuala Kubu Baru. But since air tak cukup, we have to move to the Plan B location at Ulu Slim, Slim River Perak. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 1 jam 40 minit. Jom kita tengok gambar-gambar sepanjang aktiviti setengah hari ni. Enjoy!!!




Bas bergerak pada jam 8 pagi dan sampai di Ulu Slim pada jam 10 pagi.
Kami kene pilih sendiri helmet dan jacket mengikut saiz yang sesuai.

Kali ni geng mak-mak nak enjoy.
Taklimat dan demo diberikan. Ini penting terutamanya bagi mereka yangfirst time join.
Bacaan doa sebelum aktiviti bermula mudah-mudahan Allah merahmati dan melindungi kami dari sebarang perkara tidak diingini.
Kita ambil gambar dulu dengan bos besar.
Kami bertolak ke hulu sungai dengan menaiki 4WD.
Perjalanan mengambil masa 40 minit. Dah rasa macam PATI pulak.


Sebelum masuk boat, kita bergambar dengan team NCO. Bak kata KA, orang-orang NCO tak boleh naik satu boat. Kalau jadi apa-apa, habis NCO tak siap.
Mula-mula air masih tenang.
Amek feel dulu. Boleh main-main air.
Ok, dah sampai area arus deras.

Dah sampai Jeram Kotak. Ni part paling thrill sepanjang 7km.
Ruang yang agak sempit dengan bongkah batu besar di kiri dan kanan.
Perghh!!! Kami berjaya! Boat tak terbalik.

Yeay! Kami berjaya melepasi Jeram Kotak dengan jayanya.
Antara perkara yang akan berlaku kalau silap teknik, boat boleh tersangkut macam ni....
.......boat langgar batu besar tu.......
......boat terbalik.....
......rafter jatuh dari boat dan terhimpit ke batu.
Bila dah jatuh dari boat, hanyut lah jawabnya.
Ni gambar dari jarak jauh sikit. Ikutkan waktu ni pun air sungai kurang sebab kurang hujan.
Lepas dari Jeram Kotak tadi, air agak tenang.
Sampai di checkpoint yang pertama. Rehat sekejap, minum air dan makan coklat. Dari kiri Zunnur, Wana, Nisa, Saya dan Yus. Kat belakang tu Suzie dan Shikin.
Setengah jam kemudian kami sambung rafting semula. Half way lagi ni.

Ni entah kenapa bot ni terbalik cenggini. Rasanya air tenang je. Hihhihii...
Last sekali sebelum naik, kami amek peluang mandi sungai. Heaven betul rasa dapat mandi sungai.
Alhamdulillah. Bila penat ni, perut lapar betul, semua makan tak ingat dunia. Masak pulak lauk kampung, sambal belacan ulam petai fresh baru petik. Perghhhh!!! 3 kali tambah!
Ni dia petai fresh baru petik. Buat ulam masa makan tengahari. Dan dijual dengan harga yang cukup murah. 10 tangkai RM5. Memang kitorang borong.



Alhamdulillah dapat juga peluang untuk join water rafting. Secara jujurnya, saya memang sangat-sangat suka dengan aktiviti outdoor macam ni. Lagi challenge aktiviti tu, lagi saya suka. Kalau lepas ni ada lagi aktiviti macam ni, kalau ada rezeki, saya akan join lagi.

Untuk mereka yang berminat nak join water rafting, pastikan anda bawa item di bawah:
  • Sandal bertali atau laced up shoes untuk dipakai semasa rafting
  • Baju yang sesuai, tshirt dan seluar panjang
  • Tuala, sabun & shampoo
  • Sunscreen lotion/bug spray
  • Personal medication
  • Straps jika anda pakai spect
  • Goggles jika anda pakai contact lenses
  • Baju persalinan
  • Beg plastik untuk simpan baju basah 
  • Air minuman

Note:
  • Kuala Lumpur ke Tanjung Malim – 1 jam
  • Tangung Malim ke Ulu Slim – 40 min
  • Ulu Slim to Put-in Point – 40 min by 4WD / transport disediakan
  • Safety briefing akan diberikan sebelum aktiviti bermula
  • Rafting mengambil masa antara 2-2.5 jam
  • Rafting sejauh 7km sepanjang sungai
  • 2 river guides to a raft
  • 4-6 rafters untuk setiap boat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...